Wist je dat plastic flesjes en blikjes 40% van het zwerfvuil uitmaken? Statiegeld zou dé oplossing zijn, maar helaas bestaat dat systeem in België enkel nog maar voor glazen (bier)flesjes. Met de Statiegeld Store is Ecover de eerste die statiegeld op petflessen invoert in België en zo de discussie rond het belang van statiegeld in de juiste richting wil doen overhellen. Ik mocht aanwezig zijn bij de persopening en vertel je er alles over!
Beets & Roots
Vandaag, op donderdag 15 november, opende de tijdelijke Statiegeld Store van Ecover de deuren. Na een welverdiend kopje koffie schoof ik deze ochtend de voetjes onder een fleurig aangeklede tafel voor een heerlijk veganistisch ontbijt, gemaakt door Camille Dubois van Beets & Roots. Ze had zo'n creatieve dingen op tafel getoverd, zoals hummus van geroosterde wortelen, pesto van hun groen, no-Nutella en superlekker bananenbrood.
(Psst, mijn plastic confessions lees je onderaan dit artikel!) Plastic Talks
Tijdens het ontbijt luisterden we naar twee Plastic Talks. Tom Domen van Ecover lichtte de weg toe die het bedrijf reeds afgelegd heeft en vertelde waar ze naartoe werken. Tegen 2020 wil Ecover al zijn flessen uit 100% gerecycleerd materiaal produceren, wat enkel mogelijk is als er een voldoende grote hoeveelheid kwalitatieve, gerecycleerde pet voorhanden is. Statiegeld, anyone?
De nieuwe flessen vloeibaar afwasmiddel zijn de eerste 100% gerecycleerde, 100% recycleerbare plastic flessen van het merk. Ecover streeft naar een toekomst waarin mensen de gewoonte hebben hun lege verpakkingen terug mee te brengen naar de winkel, waar ze er dan statiegeld voor krijgen, of ze hergebruiken en -vullen. Niet alleen de overheid heeft een schop onder de kont nodig, maar ook de doorsneeconsument moet anders beginnen denken.
Inge Luyten van de Statiegeldalliantie belichtte onder andere de negatieve gevolgen van zwerfvuil. Zo worden dieren zoals koeien ziek als ze stukjes plastic binnenkrijgen. Zwerfafval komt door de elementen eveneens terecht in de oceanen, waar het bijdraagt aan de plasticsoep en dodelijk is voor vissen, vogels en andere zeedieren. Bovendien kost het zwerfvuilbeleid de belastingbetaler letterlijk miljoenen. En dat is slechts het topje van de ijsberg. Waarom niet aan damage control doen met een, je raadt het al, statiegeldsysteem?
Inge liet een filmpje van Conscious Crew zien, waarin die vereniging aan het Antwerpse MAS een zak vol petflessen en blikjes leegkieperde en er een bordje met daarop 'gratis mee te nemen' naast zette. De voorbijgangers fronsten de wenkbrauwen en liepen verder. Wanneer de passanten even later gevraagd werd het afval een paar meter verder in te leveren voor statiegeld, verdween de afvalberg als sneeuw voor de zon. Geef afval waarde en het is niet langer afval. De Statiegeldalliantie telt intussen ruim 800 Belgische en Nederlandse partners. Ze willen het statiegeldsysteem in Nederland uitbreiden tot drankblikjes en grote én kleine petflessen. In België willen ze statiegeld ingevoerd zien op blikjes en alle formaten petflessen. 82% van de Belgen en 78% van de Nederlanders wil statiegeld op blikjes en petflessen, maar de regering blijft achterophinken. Trash to Treasure
Astrid Nieuwborg runt de duurzame blog Thank God It's. Zij cureerde voor de Statiegeld Store het expositietje Trash to Treasure. Daarmee laat ze verschillende producten zien die gecreëerd werden met grondstoffen die als afval beschouwd worden. Maak kennis met merken zoals w.r.yuma, dat brillen 3D-print uit onder andere oude dashboards en koelkasten. Kings of Indigo produceert jassen gemaakt van 100% gerecycleerde petflessen en The Good Roll verpakt wc-papier dat voor 100% bestaat uit gerecycleerd papier ook nog eens geheel plasticvrij. Een inspirerend bezoekje meer dan waard!
Symbolische euro
Nu, hoe werkt de Statiegeld Store precies? Als je een of meerdere lege petflessen van eender welk merk binnenbrengt, krijg je in ruil daarvoor een 100% gerecycleerde, 100% recycleerbare (momenteel helaas nog met uitzondering van de dop, maar er wordt aan gewerkt!) fles vloeibaar afwasmiddel en een symbolische euro. Die euro kan je, als je dat wil, schenken aan de Statiegeldalliantie.
Hervulstation
Heb je een lege Ecover-fles in huis? Geen nood, want ook daarmee kan je terecht bij de Statiegeld Store: laat er je lege afwasmiddelfles gewoon hervullen! Ecover-flessen kan je namelijk meer dan vijftig keer gebruiken. Neem zeker een kijkje op de website en zoek een hervulstation voor je afwasmiddel, wasmiddel en allesreiniger bij jou in de buurt.
Plastic confessions
Wat zijn mijn plastic confessions? Een moeilijke vraag, zo vroeg in de ochtend! Ik schreef er een paar op.
#LETSLIVECLEANPraktische info Statiegeld Store Antwerpen
De Statiegeld Store ligt op een boogscheut van de Meir en de Groenplaats, Groendalstraat 14, 2000 Antwerpen. Plan snel een bezoekje in, want de Statiegeld Store is maar drie dagen geopend:
Q: Ga jij je lege petflessen inleveren bij de Statiegeld Store?
Ik werd namens Ecover uitgenodigd door Blyde Benelux. Dankjewel voor de interessante voormiddag! ♡
2 Reacties
Wat super interessant! Ik probeer ook minder plastic te gebruiken. Sowieso recyclen, maar ook minder spullen kopen die in plastic zitten. Met groente en fruit vind ik het vaak zo'n onzin! Dat filmpje van Conscious Crew is wel echt spot-on. Laat precies zien dat we alles voor geld doen.. anders boeit het ons niets :(
Antwoord
16/11/2018 11:23:17
Ik let er ook op, maar het wordt ons bij de reguliere supermarkt wel erg moeilijk gemaakt. Het is echt absurd wat er allemaal in plastic verpakt wordt. Laatst kwam ik individueel verpakte hardgekookte eieren tegen – een nieuw dieptepunt. Ik begrijp niet hoe er vraag kan zijn naar zo'n dingen?!
Antwoord
Laat een antwoord achter. |